Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 2 juni 2021

Motie: Ieder kind verdient een goed ontbijt (Aangenomen!)

In eerste instantie wil ik u even kort meenemen hoe deze motie tot stand is gekomen. Op Twitter had ik een bericht gedeeld over de aflevering uit de documentaire ‘Fan binnenút, wa soarget foar in feilich libben’ van Omrop Fryslan. Een aanrader voor iedereen die een kijkje in de keuken wil krijgen in al die kinderen die niet met gelijkwaardige kansen opgroeien. Het volgende citaat raakte mij diep van een zesjarig meisje: ‘Buurvrouw, mag ik een boterham, ik heb nog niks gehad vandaag’. Dit deelde ik dus op Twitter en zodoende kwam ik in contact met de Buurvrouw en Buurvrouw Bus.

Een grasroot project, die ‘van onderop’ uit de Mienskip ontstaan is uit de legacy van Culturele Hoofdstad 2018 vanuit de actie omtrent ‘De Gehaakte Deken’. Van deze beweging kreeg ik te horen dat ze graag willen starten om voor kinderen, die zonder goed ontbijt naar school gaan vanwege armoede of andere problematiek, een ontbijtpakket te regelen en dit bij scholen af te leveren: De OntbijtBuurvrouw . Zo wezen ze me bijvoorbeeld op Johan de Boterhammenman, die honderden boterhammen per dag smeert voor kinderen in Rotterdam en met zijn stichting ook de Kinderrechten Award 2020 heeft gewonnen.  Volgens de jury draagt de stichting bij aan een van de belangrijke basisrechten van een kind: een gezond leven.

Armoede is een groot probleem in onze gemeente. Meer dan 1715 kinderen groeien hier op in armoede in een gemeente met ongeveer 120.000 inwoners, 40 klassen vol leerlingen. Een schrikbarend cijfer. Na navraag op een paar scholen heb ik vernomen dat er inderdaad leerlingen met lege broodtrommeltjes naar school gaan. Maar niet alleen kinderen in armoede lopen hier tegenaan, ook kinderen met moeilijke thuissituatie zullen niet altijd een gezonde maaltijd mee naar school krijgen helaas.

Een fantastisch initiatief dus volgens D66 van de B&B bus om met de ontbijtbuurvrouw hier iets aan te doen en goed aansluit bij onze motto’s: ‘het creëren van gelijke kansen, uitgaan van eigen kracht en laat iedereen vrij, maar niemand vallen’. Hier kunnen wij als gemeente/overheid best ons eigen steentje aan bij dragen en een signaal afgeven door deze kleine bijdrage dat juist dit soort initiatieven ontzettend goed zijn voor onze stad en dorpen in het bestrijden van armoede. D66 hoopt dat door het aanjaagbudget dit initiatief zich als een lopend vuurtje gaat verspreiden over onze gemeente en lokale ondernemers ook brood zien in het initiatief van de ontbijtbuurvrouw.

Voorzitter, ik wil eindigen met een citaat over kansengelijkheid van een Tweede Kamerlid zijn maidenspeech die in elk geval 11 raadsleden en 2 wethouders bekend moet voorkomen:

Het krijgen en pakken van kansen is niet onderdeel van je DNA. Het gaat veel vaker om datgene en diegene die je om je heen hebt. Het gaat over wat je meekrijgt en wat je kan leren. Op school, om je heen, van ervaringen, of de voetbaltrainer van je club in je dorp, (of in dit geval de buurman of buurvrouw die je kan helpen). Kansengelijkheid komt je niet zomaar aanwaaien. We hebben als samenleving en als politiek de verantwoordelijkheid om die te organiseren voor ieder kind.

Hierbij de Motie Ieder Kind verdient een Goed Ontbijt. Deze is unaniem door de gemeenteraad aangenomen!