Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 15 mei 2020

Stille ramp!

Het coronavirus heeft ons letterlijk tot stilstand gebracht. Als een stille onzichtbare ramp. Zonder vuur, zonder rook. Qua gezondheid lijkt het een afgewende ramp, zeker hier in het Noorden. Maar, in verzorgingshuizen in Nederland voltrok zich een ramp. En, ondernemers in de recreatiesector, de sport, horeca, retail en cultuur- en evenementensector zijn ongenadig hard getroffen. Het virus dat voor ouderen levensgevaarlijk is, is voor jongeren moeilijk te begrijpen. En zij missen veel; geen school, geen afstudeerstage, geen eindexamen, geen bijbaan, geen contacten, geen ontgroening (hoewel dat laatste misschien niet zo erg is).

Voor gemeenten is het ook een financiële ramp. Stijgende zorgkosten zorgen al jaren voor druk op de gemeentefinanciën. Met het rijk spraken gemeenten af dat maatschappelijke instellingen en zorgaanbieders ontzien worden, ze krijgen doorbetaald. Hoe het rijk vervolgens met gemeenten zal omgaan is nog onbekend. Dankzij overheidsregelingen hebben werknemers nog weinig gemerkt van de crisis. Dit zorgt voor schrille contrasten; tussen mensen die betalen voor de crisis (kleine en grote ondernemers) en mensen die bloemetjes halen (in de baas zijn tijd). Of het ingrijpen van de overheid in de boeken komt als ‘proportioneel’ is een vraag die ik hier buiten beschouwing laat. De crisis heeft een economische ramp veroorzaakt die Leeuwarden niet zal overslaan. Dat is een feit. En zeker is dat deze economische ramp uiteindelijk slachtoffers zal kennen.

Ik wil het niet mooier maken dan het is. Sommige mensen in loondienst zullen de rij van de bloemist inruilen voor de rij van de voedselbank. Het is om te huilen, en dat doe ik dan ook. Als college van B&W werken we aan een reële impactanalyse en aan een plan voor het behoud van onze maatschappelijke infrastructuur. Natuurlijk. En ondernemers zijn innovatief en veerkrachtig, dat ook. En Friezen zijn nuchter en hebben weinig nodig om gelukkig te zijn (volgens het Fries Sociaal Planbureau). Het is allemaal waar. Maar al die managementgoeroes en vage types op social media die om het hardst roepen “never waste a good crisis to…”

Nee, nu nog even niet. Een ramp is een ramp…. pas goed op jezelf!