Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 27 november 2018

Duurzame Natuurbegraafplaats Leeuwarden

D66 wil dat er voor iedereen een waardig afscheid is, dat recht doet aan het leven dat iemand heeft geleid, en dat voor nabestaanden troost biedt. Op landelijk niveau is Tweede Kamerlid Monica den Boer hier al druk mee bezig om op sommige punten de uitvaartwet te wijzigen.

De natuurbegraafplaats en het graf worden onderhouden op een ecologische, milieuvriendelijke wijze om een informele plaats te creƫren waar zowel mens, dier als plant voordeel bij heeft. Natuurbegraven is een vorm van begraven die in het afgelopen decennium in de belangstelling is gekomen. Daarvoor waren twee aanleidingen:

  • Ontwikkelingen rond de uitvaart waarbij mensen vaker persoonlijke keuzes wilden maken en op reguliere begraafplaatsen vaak te weinig mogelijkheden zagen hun wensen te realiseren.
  • In 2010 kwam er een abrupt einde aan het systeem van natuur- en landbouwsubsidies. Landgoedeigenaren en andere terreinbeheerders gingen op zoek naar verdienmodellen om hun terreinen langdurig en duurzaam in stand te houden.De prijzen voor een graf op een natuurbegraafplaats zijn in verhouding een stuk lager dan bij een traditionele begraafplaats. Dit komt onder andere doordat er geen kosten zijn voor onderhoud van een graf of de verlenging voor grafrechten. Nabestaanden krijgen niet te maken met hoge kosten voor een grafmonument.

    D66 Leeuwarden vindt het daarom een goed idee om in onze gemeente te onderzoeken of het mogelijk is een duurzame natuurbegraafplaats te realiseren.

 

Klik hier voor de motie!