Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 14 april 2010

D66 deelt zorgen Binnenstad bewoners!

Dinsdagavond was er een wijkpanelbijeenkomst van het wijkpanel binnenstad in theater Romein. Ook D66 was aanwezig om te luisteren naar de bewoners. Voornaamste problemen die aan bod kwamen waren verkeerbeleid en overlast en veiligheid.

In de binnenstad wordt in enkele straten regelmatig veel te hard en asociaal gereden. Voorbeelden hiervan zijn de Eewal en de Grote Kerkstraat. Prachtige monumentale straten waar veel en vaak overlast is van racende bestuurders. De wijkagent van de binnenstad gaf aan dat hier de maximum snelheid van 30 km niet gehandhaafd kan worden omdat de straten niet zijn ingericht als 30 kilometer zone. D66 zou graag zien dat gemeente eens kijkt naar een goede oplossing om het verkeer in de binnenstad het racen onmogelijk te maken zonder het unieke karakter van deze straten te verliezen.

Daarnaast is overlast van hangjongeren en coffeeshopbezoekers een doorn in het oog van veel inwoners. Veel bewoners pleiten dan ook voor het drastisch terugbrengen van het aantal coffeeshops in de binnenstad. Op dit moment zijn het er 13. Omdat de omliggende gemeenten geen coffeeshops hebben, heeft Leeuwarden een groot verzorgingsgebied. Al deze bezoekers worden op dit moment gedwongen om hun wiet in de Leeuwarder binnenstad te halen. D66 vindt dit onwenselijk. Omdat bij het verminderen van het aantal coffeeshops de overlast bij de overblijvende shops juist zal toenemen, is simpelweg sluiten ook geen oplossing. Wel zou het een optie kunnen zijn om enkele coffeeshops te verplaatsen naar een plek elders in de gemeente. In ieder geval zouden enkele verkooppunten vlakbij de gemeentegrens een hoop verkeersoverlast richting bij coffeeshops kunnen voorkomen.

Ook wil D66 wil dat de gemeente zich structureel gaat inzetten om crimineel en ongewenst gedrag van jongeren te voorkomen. Jongeren zitten óf op school, óf ze hebben werk, óf een combinatie van beiden. Politie, openbaar ministerie, de gemeente en scholen zullen beter moeten samenwerken om deze ambitie waar te maken.